- Pzt - Cmrt: 08-9:00 -18:00
İhbar ve kıdem tazminatı, iş sözleşmesi ile çalışan işçinin iş akdinin sona erdirilmesi durumunda belirli süreler geçmeden çalışmasını sonlandıramayacağına dayanan ancak işveren tarafından sözleşmenin haksız feshedilmesi ve bildirim sürelerine uyulmadan işten çıkarılması durumunda ödenmesi gereken tazminat tutarına denilmektedir. İş sözleşmeleri;
İhbar tazminat hesaplaması işçinin çalışma süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte örneğin 4 yıldır çalışan işçinin sözleşmesi haksız bir şekilde işveren tarafından feshedilmiş ise bu fesihe göre İşçinin toplam ihbar tazminatı gün sayısı ile sürekliliği devam eden brüt ödemelerin günlük miktarı ile çarpılarak çarpılır. Brüt ücret günlük ücrete çevrilir 8 haftalık süre de 56 güne tekabül edeceğinden bir günlük ücret ile 56 çarpılarak çıkacak tutar İhbar tazminatı olarak ödenmelidir.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. Bu tazminata İhbar Tazminatı denilmektedir. İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.
İhbar Tazminatı ve Kıdem Tazminatı ancak iş akdinin sona ermesi ile doğar. İş kanununa göre ihbar önelleri çalışılan süre bakımından değişkenlik göstermektedir. Kıdem Tazminatının hesaplanması ise en az 1 yıl çalışan işçi bakımından yapılmakta yıl bakımından 1 yıl 2 ay 15 gün çalışan bir işçi bakımından yıl bakımından bir aylık brüt ücret tutarı hesap edilerek, ay bakımından ise 1 günlük ücretin brüt tutarı hesap edilerek 30 ile çarpılmakta ve 12 ye bölünerek 1 aya tekabül eden tazminat miktarı 15 gün hesabı ise günlük brüt ücret 15 ile çarpılıp 12 ‘ye bölünerek hesap edilir. Tüm bu hesaplamalar sonunda çıkan sonuçların hepsi toplanır ve ödenecek kıdem tazminatı miktarı bulunmuş olur.