Trafik Kazası Sonrası Aracınız için Ne Yapmalısınız?

Bu yazımızda, trafik kazası sonrası mağdurların haklarının ne olduğuna kısaca değinmeye çalıştık.
İlk olarak hangi kazaların trafik kazası kapsamında değerlendirildiğine değinmek isteriz. Trafik kazaları, motorlu taşıtların karıştığı ve maddi hasar veya bedensel yaralanmalara neden olan olaylardır. Her bir somut olayda, tazminat haklarınız ayrı ayrı değerlendirilmektedir.
Genellikle, trafik kazası sonucu araç sahipleri ilk olarak, aracının karşı araç sürücüsü tarafından yaptırılabileceğini düşünmektedir. Oysa durum her zaman böyle değildir. Şayet kazaya karışan karşı araç sürücüsü tamamıyla kusursuz değil ise; karşı aracın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesine (ZMMS) müracaat edilerek aracınızın zararını ilgili sigorta şirketinden tahsil etmeniz mümkündür.
Aracınızın kaza neticesinde uğramış olduğu zarar (maddi hasar) ve bu zararın giderilmesi ile birlikte aracın piyasa değerinde meydana gelen azalmayı ifade eden değer kaybı tazminatını sigorta şirketi veya karşı araç sürücüsünden talep edebilirsiniz.
Peki zararınızı nasıl talep edebilirsiniz?
Bu süreçte izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
1. Kazanın Belgelendirilmesi:
Kazanın belgelendirilmesi, meydana gelen zarara ilişkin karşı araç sürücüsü veya
sigorta şirketinden tazminat talebinde bulunulması bakımından oldukça önemlidir. Kaza sonrası polis yahut jandarma tarafından kaza tespit tutanağı tutulmaktadır. Tutanak, kazanın gerçekleşme şeklini ve kazaya ilişkin tarafların kusur oranlarını belirlemektedir.
2. Ekspertiz Raporu: Kaza sonrasında aracın hasar durumu, sigorta şirketi tarafından görevlendirilen
eksperler tarafından değerlendirilir ve ekspertiz raporu hazırlanır. Sizler de farklı bir eksperden görüş alabilir, ekspertiz raporunu sigorta şirketine iletebilirsiniz.
3. Sigorta Şirketine Başvuru: Araç sahibi, sigorta şirketine maddi hasar tazminatı ve değer kaybı talebinde bulunur.
Sigorta şirketi, yapılan değerlendirmeler sonucunda tazminat miktarını belirler, tam bir ödeme yapabilir, eksik ödeme yapabilir yahut hiç ödeme yapmayabilir. Şirket,
talebinize olumsuz cevap vermiş yahut15 iş günü (Trafik sigortalarında 15 gün)
çerisinde cevap vermemişse Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapabilirsiniz.
Hukuki Danışmanlık ve Destek Trafik kazası sonucu oluşan maddi hasar ve değer kaybı tazminat talepleri, hukuki bilgi ve uzmanlık gerektiren süreçlerdir. Araç sahiplerinin haklarını koruyabilmeleri için hukuki danışmanlık almaları büyük önem taşır. Maddi hasar ve değer kaybı tazminat davaları hakkında daha fazla bilgi ve destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Previous Adını Sıklıkla Duyduğumuz Tahli̇ye Taahhüdü Nedi̇r?