Boşanma Dilekçesi Örneği 2025

Boşanma dilekçesinin iyi hazırlanmış olması, boşanma sürecinin ilk adımı olup, tarafların evlilik birliğinin sona erdirilmesi için izlenmesi gereken hukuki bir yol haritasıdır. Bu dilekçe, mahkemeye başvurularak, tarafların talepleri ve evliliğin sona erdirilmesine yönelik gerekçeleri detaylı bir şekilde sunar. Boşanma dilekçesinin doğru ve eksiksiz hazırlanması, sürecin hızlı ve sorunsuz ilerlemesi açısından büyük önem taşır. Boşanma işlemlerinin gerçekleşmesi için ilk olarak tarafların anlaşmalı mı ya da çekişmeli mi boşanacağının tespiti gerekmektedir. Evlilik birliğinin nikah gününden dava açılış tarihine kadar 1 yılı doldurmasıyla birlikte taraflar anlaşmalı olarak boşanabilecektir. Anlaşmalı boşanabilmek için tarafların süre koşulunun yanında aynı zamanda boşanmanın sonuçlarına ilişkin (velayet, nafaka ve mal paylaşımı) anlaşmış olmaları da aranmaktadır. Taraflar tüm bu hususlara dair anlaşma sağlamışlarsa genellikle 1-1.5 ay içerisinde tek celsede boşanma gerçekleşmektedir. Fakat bazı çiftler, boşanmanın sonuçları üzerinde anlaşmazlığa varabilmekte ve bu nedenle çekişmeli olarak boşanma yoluna gitmektedir. Bu durumda süre, anlaşmazlık konularına ve mahkeme yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Her iki durumda da herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için profesyonel hukuki destek alınması önem arz etmektedir.

 

Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Boşanma dilekçesi nasıl yazılır, sorusuna istinaden ilk olarak anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma olup olmayacağının tespiti yapılmalıdır. Dilekçelerde Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca bulunması gereken zorunlu hususlar bulunmaktadır. Buna göre;

1-  Mahkeme yeri ve adı

2-  Davacının adı soyadı adresi ve TC kimlik numarası

3-  Varsa avukatının adı soyadı ve adresi

4-  Davalının adı soyadı TC kimlik numarası ve adresi

5-  Varsa avukatının adı soyadı ve adresi

6-  Dava konusu

7-  Davaya ilişkin açıklamalar

8-  Boşanmaya delil teşkil edecek hukuki sebepler ve deliller

9-  Sonuç ve talep

10-   Davacı yahut avukatın imzası

Boşanma Davasında Talep Edilebilecekler

Boşanma davası ile birlikte, mahkemenin boşanma kararı vermesi talebine ek olarak çeşitli talepler de gündeme gelmektedir. Boşanma davasında talep edilebilecekler şu şekildedir;

Nafaka

Boşanma davası devam ederken taraflardan birinin özellikle ekonomik anlamda dezavantajlı olması halinde mahkeme tarafından tedbir nafakasına hükmedildiği görülmektedir. Örneğin boşanmak isteyen bir kadın, çalışmıyor ve müşterek bir çocuğu olabilir. Bu durumda boşanma davası devam ederken mahkeme, kadına tedbir nafakası verilmesine hükmedebilecektir.

Boşanma kararı ile birlikte, tarafların müşterek çocuğu ya da çocukları olması halinde; velayeti kendisine verilmeyen eş, müşterek çocuğun giderlerine katılmakla yükümlü olacaktır. Zira bu yükümlülük, ebeveyn olmanın gerekliliğidir. O halde, boşanma kararı ile birlikte mahkeme, velayeti kendisinde olmayan eşin, müşterek çocuk için iştirak nafakası ödemesine karar verecektir. İştirak nafakası, boşanma kararı verildikten sonra ödenmeye başlanmaktadır. Dava devam ederken iştirak nafakası adı altında bir ödeme talep edilemeyecek, mahkeme ancak tedbir nafakasına hükmedebilecektir.

Bir diğer husus, boşanma ile birlikte ekonomik açıdan zorluk yaşayacak taraf lehine yoksulluk nafakasına hükmedilmesidir. Yoksulluk nafakası da tıpkı iştirak nafakası gibi boşanma davası devam ederken ödenmeyecek, boşanma kararı ile birlikte yoksulluk nafakasına hükmedilebilecektir. Bunun yerine boşanma davası devam ederken mahkeme “tedbir nafakası” adı altında bir ödeme yapılmasına karar verebilecektir.

Velayet

Tarafların boşanma davasına ilişkin verilecek karar ile birlikte, varsa müşterek çocuk ya da çocuklar hakkında da velayet kararı verilecektir. Çocukların velayeti, onların en iyi şekilde gelişmesi için hangi ebeveynin daha uygun olduğu göz önünde bulundurularak mahkeme tarafından belirlenmektedir. Çocukların yaşı, ihtiyaçları ve ebeveynlerin maddi ve manevi durumları dikkate alınarak karar verilecektir. Diğer bir deyişle, velayet kararı verilirken mahkeme, çocuğun üstün yararı ilkesini gözeterek bir karar verecektir.

Maddi ve Manevi Tazminat

Boşanma kararı dolayısıyla var olan durumuna nazaran zarar görecek olan taraf, maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilecektir. Mahkemenin tazminata hükmedebilmesi için tazminat talebinde bulunan tarafın daha az kusurlu olması gerekmektedir. Yine aynı şekilde zarara uğrayan maddi tazminat talep edebileceği gibi, boşanma dolayısıyla yaşadığı üzüntü ve kişilik haklarının zarar görmesi nedeniyle manevi tazminat talebinde de bulunabilecektir.

Boşanma davası neticesinde maddi ve manevi tazminata ilişkin belirtilmesi gereken en önemli husus, tazminat isteyen kişinin bunu mahkemeden talep etmesi gerekliliğidir. Tazminatların neden talep edildiği, gerekçeleri ve miktarı mahkemeye açık bir şekilde bildirilmelidir. Ardından yapılacak yargılama neticesinde mahkeme, talep edilen tazminat miktarını uygun görerek ya da görmeyerek bir karar verecektir. Ancak önemle belirtmek gerekir ki mahkeme, talep edilen miktarın daha fazlasına hükmedemeyecektir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçelerini Kim Yazar?

Anlaşmalı boşanma dilekçesi, tarafların kendisi tarafından yazılabileceği gibi bir avukat aracılığı ile de yazılabilmektedir. Boşanmaya ilişkin bir boşanma avukatı ile anlaşmak boşanmak isteyen eşin yararına olacaktır. Her ne kadar anlaşmalı boşanma protokolü kolay gibi gözükse de işin inceliklerine dair pek çok prosedür bulunmakta, birkaç yıl sonra dahi hukuki uyuşmazlıklar meydana gelebilmektedir.

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlandıktan sonra bir dilekçe ile birlikte eşlerden birinin dava açması gerekmektedir. Dilekçe ekine ıslak imzalı anlaşmalı boşanma protokolü eklenmeli, dilekçe ve protokol üç nüsha olacak şekilde düzenlenmelidir. Bir nüsha davacı eşte kalacak, ikinci nüsha diğer eşte kalacak ve son nüsha mahkemede kalacaktır. Bununla birlikte avukat ile temsil edilen kişiler bakımından avukat, UYAP adlı portal üzerinden online bir şekilde dava açabilecek, tek nüsha yeterli olacaktır.

 

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Örneği, Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Anlaşmalı boşanma dilekçesi örneğine değinmeden önce dilekçede bulunması gereken zorunlu hususlara dikkat edilmesi gerektiğinin altının çizilmesi gerekmektedir. Tarafların adları- soyadları ve adresleri, nafaka, velayet ve diğer mal paylaşımlarına ilişkin tüm hususlar açık bırakılmayacak şekilde detaylı bir şekilde yazılmalıdır.

………………… Nöbetçi Aile Mahkemesine

DAVACI: Adı Soyadı- Tc ve adresi

DAVALI: Adı Soyadı- Tc ve adresi

KONU: Anlaşmalı boşanma talebimizden ibarettir.

Davalı ile ………………… tarihinde resmi olarak evlenmiş; bu evlilikten ….. müşterek çocuğumuz bulunmaktadır.  Müşterek çocuklarımızdan birinin doğum tarihi……………. ; diğerinin ise ………………

Davalı ile aramızda devam eden evlilik çekilmez bir hal almış olup, evlilik devam etmesine ilişkin hiçbir menfaatimiz kalmamıştır. Buna binaen davalı ile boşanmanın hukuki ve mali sonuçları hakkında bir anlaşmaya varılmış ve ekte sunulan ……………….. tarihli anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenmiştir.

Düzenlenen anlaşmalı boşanma protokolü ile birlikte, Sayın Mahkemenizde işbu davayı açma zorunluluğu hasıl olmuştur.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz ve izahına çalışılan ve ayrıca sayın mahkemece re’sen nazara alınacak hususlar neticesinde;

1-      Davamızın kabulüne,

2-      Davalı ile hakkımızda TMK m.166/3 uyarınca boşanmamıza karar verilmesine,

3-      Ekte sunulan …………… tarihli anlaşmalı boşanma protokolümüzün aynen hüküm altına alınmasına,

4-      Yargılama giderinin üzerimde  bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. (tarih)

EKLER:

  1. Nüfus cüzdanı fotokopisi (Davacı ve Davalı için)
  2. Evlilik cüzdanı fotokopisi
  3. Anlaşmalı boşanma protokolü (Tarafların ıslak imzalarıyla)
  4. Diğer belgeler

Davacı Adı Soyadı

 

İmza

 

  

 

Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Örneği  / Çekişmeli Boşanma Dilekçe Örneği Nasıl Olmalıdır? 

Çekişmeli boşanma davasına ilişkin dilekçede de yer alması gereken zorunlu unsurlar bulunmaktadır. Tarafların adı soyadı ve tc kimlik numaraları ile birlikte adresleri; davaya ilişkin açıklamalar, dava konusuna ilişkin deliller ve hukuki sebepler ve davaya ilişkin talepler yer almalıdır. Aşağıda hazırladığımız dilekçe davadan davaya göre değişkenlik göstereceğinden dikkat edilmeli, hak kayıplarına mahal verilmemesi adına bir avukattan destek alınmalıdır.

İşte çekişmeli boşanma davası dilekçesinin yeniden yazılmış örneği:

………………… Nöbetçi Aile Mahkemesine

DAVACI: Ad-Soyad- Tc- Adres

 

DAVALI: Ad-Soyad- Tc- Adres

 

KONU:  Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma, nafaka, velayet ve tazminat istemlerimden ibarettir.

 AÇIKLAMALAR:

  1. Davalı ile ……………. Tarihinde evlenmiş bulunmaktayız. Söz konusu evlilik birliğinden …… müşterek çocuğumuz bulunmakta olup çocuklarımızdan biri …………….. tarihinde diğeri ise …………… tarihinde doğmuştur. Ancak, evlilik birliği süresince davalı ile aramdaki geçimsizlikler ve diğer nedenler nedeniyle evliliğimizi devam ettirmemiz çekilmez hale gelmiştir.
  2. Davalı ile ………(evlilik birliğini çekilmez hale getiren sebepler detaylı bir şekilde açıklanmalıdır!)………. sebeplerden evlilik birliğimiz temelinden sarsılmıştır. Davalı ile boşanmanın hukuki ve mali sonuçları üzerinde anlaşamadığımızdan, evliliğin temelinden sarsıldığı ve devam ettirilemeyeceği gerekçesi ile Sayın Mahkemenize başvurma gereğimiz hasıl olmuştur.
  3. Davalı ile nafaka ve velayet hususlarında anlaşmaya varamadığımı, müşterek çocuklarımın velayetinin tarafıma verilmesini talep ettiğimi, ………… TL yoksulluk nafakası, her bir çocuğum için ………… TL iştirak nafakası talep ettiğimi Sayın Mahkemenize bildiririm.
  4. Ayrıca, boşanma sonrası davalıdan ……… TL maddi tazminat ve ……….. TL manevi talep etmekteyim.

HUKUKİ SEBEPLER: TMK, HMK ve ilgili yasal mevzuat

HUKUKİ DELİLLER: Nüfus kayıtları, bilirkişi, tanık, yemin ve her türlü delil 

SONUÇ VE TALEP:
Yukarıda belirtilen sebeplerle,

  1. Kusur incelemesi neticesinde davalının kusurlu olduğunun tespitine
  2. Davalı ile boşanmamıza
  3. ………. TL maddi, ……… manevi tazminat talebimin kabulüne,
  4. Yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin karşı tarafa yükletilmesine,

karar verilmesini vekaleten talep ederim. (Tarih)

Davacı Adı Soyadı

İmza

 

Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Örneği / Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır 

Tek taraflı boşanma dilekçesi örneği olarak, taraflar çekişmeli boşanacaksa tek bir kişinin dilekçe vermesi yeterli olacaktır. Yukarıda örnek verdiğimiz üzere tek taraflı boşanmak isteyen kişi, çekişmeli boşanma dilekçesi örneğinden faydalanarak boşanma davasını açabilecektir.

Boşanmak İsteyen Biri İlk Ne Yapmalı? 

Boşanmak isteyen biri ilk olarak eşi ile uyuşmazlıkları konuşarak boşanmanın anlaşmalı mı yahut çekişmeli mi gerçekleşeceğine karar vermelidir. Zira her iki boşanma türünde de prosedür farklı işlemektedir. Ardından anlaşmalı boşanma yönünde karar verildiyse bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmalı ve her iki eş, boşanmanın hukuki ve mali sonuçları üzerinde anlaşmaya vararak protokolü imzalamalıdır. Bu protokol ile birlikte, taraflardan biri boşanma davası açabilecek, her iki tarafın da duruşmaya katılması ile birlikte tek celsede boşanma işlemi gerçekleşecektir.

Çekişmeli boşanma davası görülmesi halinde ise hak kaybına mahal vermemek adına bir boşanma avukatı tutmak faydalı olacaktır. Zira çekişmeli boşanma davalarında süreç daha karmaşık ve uzun bir şekilde ilerlemektedir.

Adliyeye Gitmeden Boşanma Dilekçesi Nasıl Verilir?

Tarafların avukatı yoksa, adliyeye gitmeden boşanma dilekçesi vermek mümkün olmayacaktır. Tarafların avukatı varsa UYAP üzerinden her an boşanma davası açılabilmekte ve kolaylıkla dilekçe sunulabilmektedir.

Tek Celsede Boşanmak İçin Ne Yapmalı? 

Tek celsede boşanmak için tarafların boşanmanın hukuki ve mali sonuçları üzerinde anlaşması gerekmektedir. Tarafların anlaşmalı boşanmaya karar vermesi halinde taraflar, anlaşmalı boşanma davası dilekçesi ve protokolü ile birlikte dava açmalı; duruşma günü bildirildiğinde ise her iki taraf da duruşmada hazır bulunmalıdır. Her ne kadar protokolde iki tarafın da imzası yer alsa da mahkeme, tarafların boşanma iradesini duruşmada da açıklamasını beklemektedir. Anlaşmalı boşanma davasında avukat olsa da her iki tarafın duruşmaya katılması zorunludur.

Avukatsız Boşanma Davası Ne Kadar Tutar?

Avukat olmadan açılan boşanma davalarında mahkeme harçları ve giderleri ödenecektir. Bu tutar yaklaşık 1.500-2.000 TL’dir. Karşı tarafın avukatının olması halinde davayı kaybeden taraf, karşı tarafın avukatına ödeme yapacaktır. Bu tutar ise 2024-2025 itibarıyla 30.000 TL olacaktır.

Boşanma Dilekçesi Verdikten Kaç Gün Sonra Mahkeme Olur?

Anlaşmalı boşanma davası açılması halinde mahkeme, yoğunluğa bağlı olmak kaydıyla genellikle 1 ay içerisinde duruşma günü vermektedir. Çekişmeli boşanma davasında ise dilekçeler aşamasının tamamlanmasının ardından genellikle 3 ile 5 ay arası duruşma günü verilebilmektedir.

Boşanma dilekçesi, boşanma süreci, tarafların kararına ve anlaşmazlıklarına göre değişkenlik göstermektedir. Anlaşmalı boşanma, tarafların hızlı ve sorunsuz bir şekilde boşanmasını sağlarken, çekişmeli boşanma daha uzun ve sancılı olabilmektedir. Gerek anlaşmalı gerekse çekişmeli boşanma dilekçesinde Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca bulunması gereken tüm zorunlu unsurlar bulunmalı, buna ek olarak boşanmanın mali ve hukuki sonuçlarına ilişkin tüm hususlara yer verilmelidir. Bu konuda hukuki destek almak, sürecin doğru şekilde ilerlemesini sağlayabilmekte ve tarafların hak kaybı yaşamasını engelleyebilmektedir.

Previous Hamileyken Boşanmak – Velayet, Tazminat ve Tüm Haklar

Bir yorum bırakın!