Kiracıya ihtarname örneği arayanlar için detaylı rehber! Kirayı ödemeyen, eksik ödeyen veya 5-10 yılı dolduran kiracının tahliyesi için noter ihtarnamesi nasıl çekilir?

Kiracıya İhtarname Örneği 2025

Kiracıya ihtarname örneği hususuna değinmeden önce ülkemizdeki ev sahibi ve kiracı problemlerine değinmekte yarar vardır. Yargılamanın uzun sürmesi özellikle ev sahiplerini zor duruma sokabilmektedir. Enflasyon oranının karşısında ev kiralarının düşük kalması ev sahiplerini, kiranın günümüz koşullarına uyarlanması talebi ise kiracıları oldukça zorlamaktadır.

Bu ve benzeri durumlarda kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlıklar meydana gelmektedir. Kiracıya ihtarname gönderilmesi, genellikle kiracı ile kiralayan arasında çıkan bir anlaşmazlık durumunda, kiracının yasal sorumluluklarını yerine getirmediği veya kira sözleşmesindeki şartları ihlal ettiği durumlarda başvurulan bir yöntemdir. İhtarname ile kiracıya belirli bir süre içinde borcunu ödeme veya sözleşmeye aykırı davranışını düzeltme konusunda uyarıda bulunulmaktadır. Noter aracılığı ile gönderilmesi gereken ihtarname, tarafların yasal haklarının korunması bakımından önem arz etmektedir.

İhtarname Nedir?

İhtarname, bir kişinin yahut tarafın, karşı taraftan bir eylemin yapılmasını ya da yapılmamasını talep etmek amacıyla yazılı olarak gönderdiği resmi bir bildirim niteliğindedir. Kira hukukunda ihtarname ev sahipleri tarafından genellikle kiracının kira borcunu ödememesi ya da ev ile ilgili bir yükümlülüğün yerine getirilmesi veya tahliye talebi için gönderilmektedir. Örneğin kira borcunun geç ödenmesi, eksik ödenmesi, evi görmek isteyen ev sahibi adaylarına evin gösterilmemesi, ev sahibinin ihtiyacı olduğu gerekçesiyle evin tahliyesinin talep edilmesi.

Kimi zaman ihtarname ile resmi bildirimde bulunulması ile dava yoluna başvurulmadan taraflar arasındaki sorunlar çözülebilmektedir. İhtarname noter yolu ile gönderildiği için resmi belge niteliğinde olduğundan, ilerleyen dönemlerde tarafların arasında uyuşmazlık çıkması ve dava yoluna gidilmesi halinde önemli bir delil teşkil edecektir.

Kiracıya İhtarname Örneği

İHTARNAME

İHTAR EDEN   : EV SAHİBİ ADI SOYADI- TC- ADRES

MUHATAP      : KİRACI ADI SOYADI-TC-ADRES

KONU               : …………….. TL kira borcunun ………… tarihine kadar ödenmesine, aksi halde yasal işlemlerin başlatılacağına ilişkin ihtarlarımızdır.

Sayın Muhatap,

Tarafınızla, …………………….. tarihinde ………………………………….. adresindeki taşınmazın kiralanmasına ilişkin kira sözleşmesi akdedilmiştir.

Söz konusu kira sözleşmesinin 3. maddesinde belirtildiği üzere, her ayın ………. günü kira bedeli ………..(kira miktarı)…………. TL olarak tarafımıza ……………………………… iban numaralı hesaba ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır. Ancak, ………………………… tarihlerine ait kira bedelleri hala ödenmemiş olup, toplamda …………………….. TL kira borcu ödenmemiş, Türk Borçlar Kanunu uyarınca kira ödeme borcuna aykırı davranılmıştır.

Bu bağlamda, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 315. maddesi uyarınca, kiracının kira bedelini ödememesi durumunda kiralayanın, borçluya ödeme için 30 gün süre tanıyarak, borcun ödenmemesi halinde kira sözleşmesini feshetme hakkı bulunmaktadır.

İşbu ihtarname ile birlikte, yukarıda belirtilen ……………….. TL ödenmemiş kira borcunun, ………………………. Son ödeme tarihi olacak şekilde sözleşmemizdeki hesap numarasına ödenmesini talep ederiz. Aksi takdirde, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu uyarınca, sözleşmenin feshedilmesi ve yasal yollara başvurulması hakkımız saklı kalacaktır.

Ödemeyi belirtilen süre içinde yapmamanız durumunda, kira sözleşmesinin feshedilmesi ve kiralanan taşınmazın tahliyesi için gerekli yasal işlemleri başlatacağımızı bildiririz.

Gereğini bilgilerinize sunar, ödeme yükümlülüğünüzü yerine getirmenizi talep ederim. (tarih)

Saygılarımla,

SAYIN NOTER, Üç nüshadan ibaret işbu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini, diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim.


Noterden Kiracıya İhtarname Çekmek İçin Evraklar

Kiracıya ihtarname çekmek için gerekli evraklar bakımından, ihtarnamenin üç nüsha olarak hazırlanmış olması yeterlidir. Bir örnek noterde, bir örnek ev sahibinde, diğer örnek ise kiracıda kalacaktır.

Usul ve süreye ilişkin koşullara dikkat etmek koşuluyla kiracıya ihtarname noter aracılığıyla gönderilebilecektir. İhtarname, kişinin el yazısıyla hazırlanıp PTT aracılığı ile de gönderilebilmektedir fakat ispat kolaylığı açısından resmi kanallar ile gönderilmesi daha avantajlı olacaktır.

İhtarname Ücretleri

2025 yılı itibarıyla, noterden ihtarname göndermek için ödenecek ücret yaklaşık olarak 1200-1500 TL arasında değişmektedir. Gönderilecek sayfa sayısı, ihtarnamenin kapsamına göre bu ücret değişebilmektedir.

Ev Sahibi Hangi Durumlarda Kiracıya İhtar Çekebilir? Bazı Tahliye Sebepleri

Ev sahibi, kiracıyı çıkarmak için birkaç sebebi ileri sürerek ihtarname çekebilmektedir. Her ne kadar ev sahibi için haklı gerekçeler olsa da Türk Borçlar Kanunu genellikle kiracıyı korumaktadır.

İşte ev sahibinin kiracıyı çıkarma amacıyla ihtar çekmesi için hukuki gerekçeler:

Kiranın ödenmemesi yahut eksik ödenmesi 

Kiracının kira bedelini ödememesi, geç ödemesi yahut eksik ödemesi halinde kirasını ödemeyen kiracıya ihtarname ile kiracının tahliyesi söz konusu olabilecektir. Ancak kiracının kira borcuna aykırı davranması sebebiyle tahliye edilebilmesi için konut ve çatılı iş yeri kiralarında kanunen kiracıya ihtarname ile en az 30 gün süre verilmesi gerekmektedir. Kira alacağı için ihtarname çekilmesinde dikkat edilmesi gereken husus, ödenmeyen bir aya ait iki ihtar değil, bir kira döneminde iki farklı aya ait ödenmeyen kira bedeli olması gerekmektedir. Bu bağlamda kiracı, temerrüt nedeniyle tahliye edilebilecektir.

Kiracının 10 yıllık kiracı olması

10 yıllık kiracıya nasıl ihtarname çekilir, 10 yıllık kiracı ihtarname ile çıkarılabilir mi sorusuna istinaden; kira sözleşmesinin belirli süreli olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Kira sözleşmesinin “belirsiz süreli” olması halinde, kiracının 10 yılı doldurması halinde tahliyesi mümkün hale gelmektedir. Kiracının kira ilişkisinin 10 yılı doldurmuş olması, kanunda öngörülen süre içerisinde kiracıya ihtarname çekilmiş olması, yeniden kira sözleşmesinin yapılmamış olması ve ihtarname sonunda dava açmak için kanunen gerekli sürenin dolmuş olması gerekmektedir.


MADDE 347-

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye

Uygulamada sıklıkla karşılaşılan durum, ev sahibinin ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarmak istemesidir. Bu durum Türk Borçlar Kanunu nezdinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye” olarak adlandırılmaktadır. Örneğin ev sahibinin çocuğu evlenirse, kendisine ait evde kızının ya da oğlunun oturmasını talep edebilir ve bunu gerekçe göstererek kiracının tahliyesini talep edebilir.

Kira sözleşmesinin belirli süreli kira sözleşmesi olması halinde kira sözleşmesinin sona ermesinden itibaren kiralananın tahliyesine ilişkin dava açılabilecektir. Fakat sözleşmenin belirsiz süreli olması halinde kanunda öngörülen sürelere riayet edilmesi önem arz etmektedir. Zira belirsiz süreli kira sözleşmelerinde 6 aylık dönemler bir kira dönemi gibi kabul edilmekte ve en az 3 ay öncesinden ihtarname gönderilmesi gerekmektedir. İhtiyaç nedeniyle kiracıya çekilen ihtarnamede tahliye sebebi ve tahliye talep edilen tarih açıkça belirtilmeli, belirtilen tarihten itibaren ise 1 ay içerisinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılmalıdır.

Yeni Ev Sahibinin Taşınmazı Edinimi Nedeniyle Tahliye

Bir diğer sık karşılaştığımız husus ise taşınmazda kiracı varken evin satın alınmasıdır. Zira evi satın alan yeni ev sahibi, satın aldığı evi yatırım olarak da kullanmak isteyebileceği gibi oturmak için de kullanmak isteyebilmektedir.

Kiracı olan bir konutu satın alan yeni ev sahibi, evin tahliyesi için kiracıya süresi içerisinde ihtar çekmelidir. Türk Borçlar Kanunu’na istinaden yeni ev sahibi, konutu satın aldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde tahliye için kiracıya ihtar çekmelidir. 1 aylık süreye dikkat edilmeli; evin satın alınmasından 6 ay sonra ise tahliye davası açma imkanı olacaktır.

Ev Sahibi İhtar Çektikten Sonra Kiracı Ne Yapmalı?

Ev sahibi tarafından kiracıya ihtarname çekilmiş ise kiracının yapması gereken ihtarnamenin içeriğine göre değişecektir.

Yukarıda değinildiği gibi ihtarnamede değinilen talepler kanunen haklı bir sebep teşkil ediyor ise, gönderilen ihtarnamede ev sahibinin talep ettiği durumlar süresi içerisinde yerine getirilmelidir.

İhtarnamede sayılan sebeplerin özellikle haklı bir sebebe dayanmaması halinde kiracı, en fazla yedi gün içerisinde haklı gerekçelerini ihtarnameye cevap olarak noter aracılığıyla ev sahibine göndermelidir.

5 Yılı Dolan Kiracıya İhtarname

Kiracının 5 yılı doldurmuş olması, direkt olarak kiracının ihtarname ile tahliye edileceği anlamına gelmemektedir. 5 yıllık süre, kira tespit davasının açılabilmesi için önem arz etmektedir. Buna ek olarak, 5 yıllık süreden bağımsız olacak şekilde, kanunda öngörülen tahliye sebeplerinin varlığı halinde, kiracının tahliyesi mümkün hale gelebilecektir.

Örneğin, kiracıya iki haklı ihtar çekilmesi, yeni ev sahibinin evde oturmak istemesi, kiracının on yılını doldurmuş olması, kiranın eksik ödenmesi gibi sebeplerin varlığı halinde kanunda öngörülen sürelere riayet edilmesi ile birlikte tahliye sağlanabilecektir.

Kiracının 5 yılını doldurması ile birlikte, şayet kiralananın tahliyesi mümkün değilse o halde kira tespit davası açılabilecektir. Zira yasal olarak TÜFE oranlarına göre kiraya zam yapılabiliyorken, kira sözleşmesinin 5 yılını doldurması ile birlikte yeni kira bedeli, emsal kiralar da dikkate alınarak hakim tarafından belirlenebilecektir.

DİKKAT: 5 yılını dolduran kiracının tahliyesine imkan sağlayan bir durum mevcut değilse kiracı tahliye


Kiracıya ihtarname gönderilmesi, ev sahipleri için yargılama sürecinde dayanılacak önemli bir delildir. Hatta bazı tahliye sebeplerinde yargılama başlamadan önce yerine getirilmesi gereken bir ön koşuldur. Eksik kira ödemesi için ihtarname gönderilebileceği gibi 10 yılı dolduran kiracının tahliyesi için yahut kiracının yükümlülüklerini yerine getirmesi için gönderilebilmektedir. Dolayısıyla Türk Borçlar Kanunu uyarınca, ihtarname ile yapılan bildirimler, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak her iki tarafın da yasal hakları ve sorumlulukları konusunda dikkatli olması, sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için gereklidir. Ev sahiplerinin ihtarname göndermesi gerektiği durumları doğru şekilde belirleyip, kiracının da süresi içinde gerekli adımları atması, anlaşmazlıkların çözülmesini kolaylaştıracaktır.

Previous Mehir Senedi Nedir? Hukuki Nitelikleri Nelerdir?

1 Comment

  • Aysel
    Şubat 11, 2025

    Merhaba,
    Benim kiracım son 4 aydır kirasını bir hafta gecikmeli ödüyor. En erken nasıl tahliye edebilirim?

Bir yorum bırakın!